Ens fa molt il·lusió presentar-vos aquest Blog: L'ESCOLA RECOMANA. La intenció del BLOG és acompanyar, a tota la comunitat educativa, en el camí tan bonic que compartim a l'hora de fer créixer petites persones. Què trobeu en el BLOG? Llibres que recomanem, articles que volem compartir, Orientacions pedagògiques, psicològiques i psicopedagògiques Links... Esperem i desitgem que el BLOG sigui del vostre gust i interès. Salutacions, La CAD (Comissió d'atenció a la diversitat)

divendres, 6 de març del 2020

LA COMUNICACIÓ POSITIVA AMB ELS/ES FILLS/ES



Article adaptat de la Cristina Gutiérrez (educadora emocional i directora de La Granja) , autora de Crecer con valentía, en el que ens explica fórmules per fomentar una bona relació en la família.

Els pares han de practicar la comunicació positiva amb els seus fills/es. Així ho consideren els especialistes en relacions familiars perquè els avenços en neurociència i educació emocional demostren que és molt eficaç i millora la sensació de benestar dels fills/es.

Aquest tipus de comunicació és fàcil, divertida i funcional, i la família ha d’intentar de posar-la en pràctica perquè, tot i que en al principi s’ha d’estar més al cas del que es diu i com es diu, de seguida aquesta forma de transmetre als fills/es flueix sola, sobretot perquè els efectes positius són tan immediats que mereix la pena provar-ho. Es tracta doncs, d’aprendre a comunicar-se amb els seus fills i filles d’una manera nova.

Quan un fill/a se sent malament a casa o a l’escola, n’hi ha prou de dir-li les coses d’una altra manera per tal que canviï la seva percepció. Si se li parla amb un llenguatge positiu la seva percepció cap a si mateix i cap al seu entorn immediat millora, se  sent menys amenaçat, més segur i tranquil, serà menys susceptible, tindrà més capacitat per resoldre problemes, per concentrar-se i treure millors qualificacions..., enlloc de sentir preocupació, ansietat, tristesa, o estat d’alerta. La por paralitza, no deixa avançar ni afrontar les coses amb valentia, per això no és el mateix dir-los-hi  “no vull que suspenguis” a “vull que aprovis”. La percepció del missatge sona molt diferent, encara que l’objectiu final sigui el mateix.

Estratègies:

-              Evitar en la mesura del possible el “has de”, per “m’agradaria”. Als adolescents els agrada que, de tant en tant, se’ls doni marge, per això, sona diferent “m’agradaria que baixessis les escombraries” a “has de baixar les escombraries”.

-              També és convenient canviar paraules com “mai” o “sempre”, són molt categòriques, sobretot si la persona que escolta està susceptible. L’alternativa és “moltes vegades”, “habitualment” o “a vegades”. No és el mateix dir “mai reculls la taula” a “moltes vegades deixes la taula per recollir.

-              Canviar el “he de fer” per “vull fer”. Quan el/la fill/a diu “he de fer els deures” i els preguntem “has de fer els deures o vols fer els deures?” Somriurà i dirà... “d’acoooord...vull fer els deures”.

-              La fórmula estratègica “tot i que + com m’he sentit + alguna cosa positiva de la persona”, és molt escaient quan s’ha de mantenir una conversa incòmoda (per mal comportament o conflicte). Exemple: “tot i que avui m’has mentit perquè no és cert que hagis anat al cinema amb les amigues, tot i que m’he sentit trista i decebuda perquè crec que m’agradaria que fossis prou valenta per dir-me el què anaves a fer, vull que sàpigues que t’estimo i  que m’alegres el dia amb aquell petó que em dones tan fort cada matí.

-              Pel que fa a la comunicació assertiva: “quan passa X, em sento Y, perquè succeeix Z, per tant, necessito i et demano V. Exemple: “quan obro la nevera i veig les carmanyoles obertes, m’enfado perquè el menjar s’asseca. Necessito  i et demano per favor que les tanquis així no hauré de llençar el menjar”.

-              Diferenciar entre opinió i un fet també és fonamental. “Si la teva filla et diu “em tenen mania i no em volen convidar a la festa”, pregunta, “això és un fet o una opinió?”.


ANIMEU-VOS A UTILITZAR LA COMUNICACIÓ POSITIVA!!!

ABRACEM-NOS SOVINT!!

Bona Pasqua.

La CAD (Comissió d’Atenció a la Diversitat)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada